De uienoogst in de Noordoostpolder



De Noordoostpolder is dé uienleverancier van Europa. Net zoals het dé tulpen- en aardappelleverancier is. 
De meeste mensen kennen uien alleen van de supermarkt: niet te groot en niet te klein, keurig per kilo in een netje. Maar hoe komen die uien in dat netje in de supermarkt?
Het hele proces van zaaien tot en met opslag en afvoer naar de tussenhandel speelt zich rondom ons huis af. Het land staat vol met uien en de schuur op ons erf wordt gebruikt voor de opslag van uien. Als rechtgesnaarde ambtenaar een nieuwe en fascinerende wereld! Tijd om er foto's van te maken en het geheel te publiceren.

Het begint allemaal met uienzaad: de uien worden in rijtjes gezaaid. Tegenwoordig gaat dat met trekkers die met GPS zijn uitgerust. Strak en kaarsrecht en met precies de goede tussenruimte. Uiteindelijk begint de ui te groeien en als dat allemaal goed gaat wordt het land groen en staan er mooie rijen met groen loof op het land.

Na verloop van tijd, als de ui redelijk volgroeid is, valt het loof om. Dat gaat vanzelf en ziet er dan zo uit.



Doordat het loof geknakt is kan er geen regenwater meer inlopen. Hierdoor wordt voorkomen dat de ui gaat rotten.
Je ziet dat dit al een aardig veldje is; en dat is maar 1 perceel! De hele Noordoostpolder staat in de nazomer vol met uien.











Je kunt goed zien dat de uien niet ín de grond staan maar er bovenop. Alleen de wortels groeien in de grond.


De uien blijven zo nog een paar weken staan om te volgroeien. In die tijd sterft het loof af.




Hier kun je de zaairijen goed zien en het afgestorven loof. De tijd begint te naderen om ze van het land te halen.
Dat is, zoals eigenlijk alles in de landbouw, weersafhankelijk. Als het te nat is kun je niet met de machine het land op omdat dan de hele boel kapot gereden wordt. De uien zijn dan ook nat en ze moeten zo droog mogelijk de schuur in om rot te voorkomen. Wachten dus op een paar dagen droog weer... En als het dan zover is gaat alles uit de kast om de uien zo snel mogelijk in te schuren. Weekeinden, 's avonds....maakt niet uit; het is hollen of stilstaan!




 
Met deze combinatie worden de uien aan de voorzijde losgeschept van de grond. Met het achterste apparaat worden de uien keurig op een rijtje klaargelegd om opgepakt te worden.





Dat ziet er dan zo uit. Dat proces begint 's ochtends vroeg en gaat door tot er geen licht genoeg meer is om te zien.





Direct hierna worden de uien van het land gehaald en met kiepers naar de schuur gereden. Daar staat een transportketen klaar om de uien te ontvangen, de schuur in te transporteren en daar te verdelen.





Hier wordt een kieper leeggestort. Als deze leeg is komt de volgende het erf alweer op. 


Op de achtergrond een nieuwe kieper met een paar ton uien. De schudder zie je op de voorgrond. Hier wordt alle rommel losgeschud en worden de uien verdeeld en in het juiste tempo op de band gestort. 


Door een aantal transportbanden achter elkaar te plaatsen wordt de achterkant van de schuur bereikt. De laatste band zwenkt van links naar rechts zodat de uien over de gehele breedte van de schuur worden opgestapeld. Na verloop van tijd wordt de transportband korter gemaakt. 


Er wordt stug doorgewerkt en na een dag of twee komt het eind in zicht. 



In de vloer van de schuur liggen koelsleuven. Ze zien eruit als smeerputten zoals we die wel kennen van de oude garages. Er liggen planken overheen; ventilatoren achter in de schuur blazen lucht door de sleuven die dan tussen de planken door naar boven gedrukt wordt. Hierdoor kunnen de uien gedroogd worden. Dat is erg belangrijk om te voorkomen dat ze gaan rotten. Op de foto hierboven zie je metalen elementen. Dit zijn koeltunnels. Er liggen inmiddels zoveel uien in de schuur dat het voorste deel niet meer op de koelsleuven ligt. Deze tunnels worden opgebouwd en de uien er overheen gestort. Vervolgens worden er mobiele ventilatoren in de tunnels gezet zodat ook deze lading uien gedroogd kan worden.

 
Uiteindelijk ligt de schuur bomvol: ongeveer 500.000 kilo verse ui!

In het voorjaar worden de uien opgehaald door de uienhandelaar; op naar de consument!




 


1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen hoe een"buitenstaander"de uienteelt en mechanisatie omschrijft.
    Met de machine voor op de trekker wordt het uienloof geklapt en naar de zijkant afgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen