Haviken

De havik is een vogel die zeer tot de verbeelding spreekt en onderwerp is van vele geruchten; de meeste zijn - zoals zo vaak met geruchten - onjuist. Een oorzaak hiervoor is de onzichtbaarheid van de havik. Niet veel mensen krijgen een havik in levende lijve te zien, ondanks het feit dat het een grote roofvogel is; hij is schuw en bivakkeert vooral in bosrijke gebieden. Snel is 'ie ook! Iedereen die wel eens een havik heeft zien jagen kan dat beamen. Een havik wordt ook nog wel eens verward met andere roofvogels.
In juni van dit jaar hebben de vrijwilligers van de Werkgroep Roofvogels NOP weer haviknesten bezocht en de jongen geringd. Opvallend voor dit jaar was dat het aantal bezette haviknesten aanzienlijk kleiner was dan voorgaande jaren; ongeveer de helft.



 Hier op weg naar het nest, in dit geval op ongeveer 20 meter hoogte. Het wijfje kwam na verloop van tijd polshoogte nemen en cirkelde luid kèkkerend rondjes boven mijn hoofd. Een mooie gelegenheid om dat wijfje goed van dichtbij te bekijken.


De twee jongen zijn voorzichtig in de boodschappentas geplaatst en zakken af naar de 'groundcrew'.



 De eerste kandidaat; een vrouw. Zit er wat verdwaasd bij, maar dat trekt wel bij.... Hier kun je wel zien dat ook jonge haviken al behoorlijke afmetingen hebben. Deze weegt al ruim 800 gram. Overigens zijn roofvogelvrouwen altijd groter dan de mannen en dat kan echt een behoorlijk verschil zijn. Bij haviken is dat heel goed zichtbaar.



Hier meet de ringer de pootdikte; de vogel kijkt rustig toe en laat het allemaal gelaten over zich heen komen. Haviken en sperwers worden nogal eens met elkaar verward. De poten zijn een goed determinatiekenmerk. Sperwers hebben lange en heel dunne poten terwijl haviken wat kortere maar vooral veel steviger poten hebben.


Op de volgende foto wordt de tarsus gemeten. Op het display van de schuifmaat is te zien dat de lengte 79,11 mm is. Dat is een forse poot!



Hier wordt de spanwijdte van een havikklauw getoond; van nagelpunt tot nagelpunt is die bijna 10 cm! De nagels zijn ruim een cm lang. Voorwaar indrukwekkend gereedschap! 
Als een havik een prooi grijpt wordt met de klauwen een knedende beweging gemaakt; hierdoor zinken de nagels steeds dieper in de prooi en is ontsnappen eigenlijk niet meer mogelijk.



Mannetje en vrouwtje naast elkaar. Het verschil in grootte is goed te zien, vooral als je naar de poten kijkt. De poten van het vrouwtje zijn dikker, langer; massiever.


De knuisten van dichtbij. De nagels líjken niet alleen scherp, ze zijn ook echt vlijmscherp.



Ook de vleugellengte wordt nauwkeurig opgemeten.


Nog even een portretje voordat het hele spul weer teruggaat naar het nest.
De ogen zijn nu nog lichtgrijs maar zullen in de loop van de tijd veranderen naar geel tot (diep) oranje. Op deze foto's is het karakteristieke jeugdkleed al goed te zien. De donkere vlekken en lengtestreping op de onderzijde zal in het volwassen kleed veranderen in een fijne, donkere dwarsstreping op een vrijwel witte ondergrond.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten